Skip to content

Академија за UX/UI+ дизајн

Академијата за  UX/UI+ дизајн е динамична 10-месечна програма која ти овозможува да се стекнеш со практични знаења и вештини изучувајќи ги најсовремените софтверски алатки и методологии во областа на UX/UI дизајнот.

4.8

регрутација

150+

студенти

Ментори

11

Портфолио

Реален проект

Апликации

Уште слободни места

Можности

+45 компании

За време на академијата

Креирај го твоето порфолио како UX/UI дизајнер  преку креативно размислување, практични вежби и работа на проекти под менторство на долгогодишни професионалци и експери од индустријата. 

Во рамки на програмата како дополнување имате можност да научите Front-end development, WordPress и SEO.

Твојата прва скала

Биди дел од најновите активности во Скала, информирај се, инспирирај се и запознај се со нашите програми преку нашите настани и содржини.

Карактеристики

320 часа

120 часа

40 активни недели

почетно

20

физичко присуство

Можности за финансирање

2450 €

целосна/половична

500 евра попуст

20 месечни рати

временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Зошто Скала

12 години ги создавеме најкавлитетните кадри во областа на дизајнот.

Важно!

Академии со најголем фонд на часови и највисоки оценки од студентите

Учи од најдобрите

Ментори кои се врвни професионалци и експери во индустријата

По академијата

Те поврзуваме со најголемите брендови од индустријата

Предмети

Семестар I

ВОВЕД ВО ВЕБ ДИЗАЈН

• 10 типови на софтверски развој;
• Frontend vs Backend ;
• Google Chrome Developer Tools (Алатки за развој во Google Chrome);
• Google Chrome Inspect Element & Responsive Design Tools (Google Chrome Инспитај на елементи и Алатки за респонзивен дизајн).

АГИЛНИ МЕТОДОЛОГИИ

• Вовед во Agile софтверски развој;
• Вовед во SCRUM;
• Вовед во Attlasians/GitLab и други алатки за циклус на развој;
• Зошто се толку важни дизајниот на корисничкиот интерфејс и корисничкото искуство;
• Вештини за презентација за дизајнери.

ПРИНЦИПИ ВО ВЕБ ДИЗАЈН

• Принципи на веб дизајн;
• Принципи на дизајн за мобилни уреди.

UX ДИЗАЈН / FIGMA
ГРАФИЧКА ИЛУСТРАЦИЈА / ADOBE ILLUSTRATOR

• Аdobe illustrator;
• Типови на илустрација;
• Карактер илустрација;
• Корпоративна илустрација – лого;
• Постер дизајн;
• Дизајн на книга.

ТИПОГРАФИЈА

• Класификација на писма;
Правила и принципи;
• Layout (уредување на текст);
• Tипографија во рекламирање;
• Лого и логотип;
• Калиграфија.

ГРАФИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ + ТЕОРИЈА НА БОЈА

• Принципи на композиција;
• Теорија на боја.

ПОСТПРОДУКЦИЈА НА ФОТОГРАФИЈА / ADOBE PHOTOSHOP

• Аdobe photoshop;
• Ликовни елементи и принципи;
• Теорија на боја;
• Вовед во естетика;
• Постпродукција на фотографија;
• Монтажа на фотографија;
• Применета фотографија.

Семестар II

UI ДИЗАЈН / FIGMA
HTML/CSS/JAVASCRIPT

• Вовед во Visual Studio Code;
• Вовед во HTML;
• Вовед во CSS;
• Напредна употреба на HTML/CSS и Респонзивен дизајн;
• Вовед во CSS анимации;
• Bootstrap;
• Основи на CSS Grid;
• Превртување на дизајни во HTML/CSS код;
• Вовед во JavaScript/TypeScript;
• Frontend development frameworks.

WORDPRESS/ELEMENTOR

• Домејн, хостинг и инсталација на WordPress (на сервер и локално);
• WordPress dashboard и WordPress тема;
• Основи во Elementor (sections, columns, containers, widgets, addons);
• Респонзивност во Elementor, scroll and motion effects, форми и останати модули;
• Плагини/додатоци во WordPress;
• Креирање на онлајн продавница со WooCommerce;
• Основи на SEO;
• Безбедност, дебагирање и миграција на веб страни.

SEARCH ENGINE OPTIMIZATION (SEO)

• Што е SEO / UX и SEO / Основни витали на вебот + Алатки;
• Архитектура на веб-сајтот / Семантика на HTML на страницата / Добри и лоши примери.

ДИЗАЈН РАЗМИСЛУВАЊЕ

• Дизајн размислување;
Структура и процес на дизајн;
• Развој на креативен концепт;
• Дизајн гимнастика.

Кариера и интелектуална сопственост

• Личен брендинг, пp и промоција;
• Презентациски вештини;
• Стратегија за личен развој;
• Бизнис-модели;
• Старт-ап;
• Маркетинг и продажба
• Поим за индустриска сопственост;
• Услови за заштита на индустриски дизајн;
• Услови за заштита на патент.

Скала-ленд

Ментори и наставен тим

Стекни нови вештини учејќи од искустни професионалци од индустријата, кои се подготвени да ти го пренесат своето знаење и да ти помогнат да го оствариш твојот потенцијал.

ИГОР ГЕОРГИОСКИ
SENIOR WEB DEVELOPER, DESIGNER AND CO-OWNER

of QodiX and Linara Production

БЛАГОЈ ЃЕЛЕВСКИ
ВЕБ ДИЗАЈНЕР

Косопственик на Тивиус

СТЕФАН СТОЈКОВСКИ
UX/UI DESIGNER
ЗОРАН КАРДУЛА
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / ИЛУСТРАТОР / УМЕТНИК
БРАНКО КОРДОВСКИ
MSc IN MARKETING / DIGITAL MARKETING SPECIALIST AND ANALYST
ДЕЈАН ЏОЛЕВ
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР / УМЕТНИЧКИ КООРДИНАТОР

Скала

ВЛАТКО РИСТОВ
АРТ ДИРЕКТОР

New Moment New Ideas Company

КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА
АДВОКАТ / ПРАВЕН ЕКСПЕРТ

Konrad Partners

КРСТО ЗЛАТКОВ
ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР

Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

ПЕТАР ПАВЛОВ
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА РАЗВОЈ НА БРЕНД И ДИЗАЈН НА ПАКУВАЊЕ

После скала-ленд

Твојата идна кариера

ЗАПОЧНИ СО СКАЛА

Искачи се едно скалило повисоко од останатите!
Не ја пропуштај можноста да ја имаш кариерата што ја посакуваш.
Те очекуваме!

Често поставувани прашања

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација. Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да договориме за термин.

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРAE И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно. Термините за настава се секогаш попладне од 17:00 до 19:00 часот или од 19:30 до 22:00 часот. 

Студентот може да избере дали наставата ќе ја следи целата програма со физичко присуство или комбинирано (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Програмата е прилагодена со цел да може да ја следат: лица без искуство со цел да започнат кариера како UX/UI+ дизајнери кои сакаат да се преквалификуваат како и лица со искуство кои сакаат да ги усовршат своите знаења во областите на веб дизајнот, UI дизајн и методи како и дизајн размислување.

Кои се опциите за плаќање?

Овозможуваме две опции за плаќање и тоа: 

Еднократно праќање со попуст: при уплата на целиот износ студентот добива попуст од 100 евра (оваа можност се однесува и во периодот на ран упис на академиите)

На рати со флексибилни опции: можност за плаќање до 20–месечни рати, без дополнителни трошоци и камати (бројот на рати и планот за исплата го дефинираме заедно со студентот).

Дали е потребно предзнаење?

За следење на програмата не е потребно претходно предзнаење во областа, но потребно е познавање од основни компјутерски вештини и посветеност кон програмата. Редовноста и активноста за време на часовите се клучни за постигнување на  резултати.

Каде се одвива наставата?

Наставата се одвива во просториите на Скала кои се лоцирани на 50та Дивизија бр.22 во склоп на објектот Јавна Соба.

Што ќе научам од академијата?

Во рамки на академијата ќе имаш можност да се ги совладаш од технички и креативен аспект трите основни принципи на веб дизајнот:  вовед во веб дизајн, UX и UI дизајн како и методите на дизајн и frontend размислувањето, што е во суштина UX/UI + дизајнот. Ќе нучиш како преку примена на најсовремените софтверски алатки како Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign и Figma, да креираш визуелни решенија и UX/UI дизајни, во соработка со искусни професионалци од креативните индустрии.

Што по завршување на академијата?

Програмата на академијата завршува со заедничко подготвување на завршната студентска изложба, настан на кој се изложуваат проектите на студентите од академиите за дизајн и се доделуваат дипломи и уверениај на сите студенти во Скала. По завршување на програмата студентите своите веќе изработени портфолија ги презентираат пред избрани компании од индустријата кои селектираат студенти кои продолжуваат на пракса или пак добиваат понуда за вработување.

Trusted by

Направи поволен финансиски план

Уплата до 15 мај

Уплата до 20 рати без камата
100 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет
Активно

Уплата до 15 јули

Уплата до 20 рати без камата
110 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Уплата до 15 октомври

Уплата до 20 рати без камата
120 Месечно
 • заштеда од 100€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Што кажуваат Скала студентите

Тестимонијали

Знаењето стекнато во Скала е многу повеќе од изучување на вештини!
Нашиот најголем фокус е професионалниот развој на студентите.

Ирина Чабуковска

Постојано го применувам искуството од Академијата за UX/UI+ дизајн, за да создадам квалитетни дизајни, подготвена сум да учам и да ги развивам своите вештини на оваа позиција.

Виолета Ристеска

Благодарна сум на Академијата што се стекнав со вработување веднаш по завршувањето на студиите. Презадоволна сум од можностите коишто ги добив како за тотален почетник и за толку краток период што успеав да сменам кариера.

академија за веб дизајн уикс уи дизајн скала
Марија Степановска

Учењето во Скала е неверојатно корисно во мојата работа како UX/UI + дизајнер. Академијата ми обезбеди одлична основа и знаење кое ми помогна многу во создавањето на естетски и ефективно добри дизајни за нашите клиенти.

Ивана Коцева

Преку Академијата, стекнав знаења и вештини кои што сега ги применувам секојдневно, овозможувајќиси да напредувам во моите задачи и да придонесам за проектот во кој што сум вклучена.

Теона Димова

Скала ми помогна на многу начини, а најважно беше да се отворам креативно, а со тоа да дојдам чекор поблиску до она што го бараат клиентите. 

Студентите создаваат

Студент Vs. Ментор

Видео рубрика каде што студентите имаат можност да поразговараат еден на еден со менторите и да ги прашаат згодни и незгодни прашања.

Гордана Вренцоска

Магистрирала дизајн на Central Saint Martins School of Art & Design. Авторка е на бројни уметнички и дизајнерски проекти, стручни и научни текстови, и книги. Редовен професор и деканка на ФАД и Менторка на Академија за графички дизајн во Скала.

Немња Пејиќ

Завршил во средно уметничко училиште „Лазар Личеноски“ на смерот сликарство. Денес студент на Академијата за графички дизајн, и тату-артист.

Последни новости

UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /

Истражи ја твојата креативност и талент со Скала

скала студенти дигитален маркетинг човечки ресурси продукт оунер програмирање софтвер тестер графички дизајн
×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме:

×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме: