Skip to content

Академија за графички дизајн

Академијата за графички дизајн е 10–месечна темелна програма којашто ти овозможува да се стекнеш со практични знаења и вештини применувајќи ги најсовремените софтверски алатки Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign и Figma.

4.8

регрутација

+150

студенти

Ментори

11

Портфолио

Реален проект

Апликации

Уште 7 слободни места

Можности

+45 компании

За време на академијата

Креирај го твоето порфолио како графички дизајнер преку креативно размислување, практични вежби и работа на проекти под менторство на долгогодишни професионалци и експерти од индустријата. 

Твојата прва скала

Биди дел од најновите активности во Скала, информирај се, инспирирај се и запознај се со нашите програми преку нашите настани и содржини.

Карактеристики

320 часа

120 часа

10 месеци

основни

20

физичко присуство

Можности за финансирање

2450 €

целосна/половична

500 евра попуст

20 месечни рати

временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Зошто Скала?

12 години ги создавеме најкавлитетните кадри во областа на дизајнот!

Важно!

Академии со најголем фонд на часови и највисоки оценки од студентите

Учи од најдобрите

Ментори кои се врвни професионалци и експери во индустријата

По академијата

Те поврзуваме со најголемите брендови од индустријата

Предмети

Семестар I

Естетика и историја на уметност и дизајн

• Уметност и визуелна култура: основи поими и дефиниции;
• Историјата на уметноста како научна дисциплина:
• Методологии, пристапи;
• Формална и контекстуална анализа;
• Модерна и современа уметност;
• Општествената улога на уметноста;
• Преглед на појавата и определувањето на естетичките идеи;
• Естетиката како самостојна философска дисциплина во 19 век;
• Новите правци во разбирањето на естетиката во 20 век;
• Современите разбирања и дискурзивноста на естетиката во светската и македонската творечка пракса.

Цртачки и сликарски техники

• Цртачки техники: молив, јаглен, пастел;
• Сликарски техники: лавиран туш, акварел, акрил;
• Експериментални техники.

Фотографија

• Историја и основи на фотографија;
Технички карактеристики на фото-камера;
• Фотографски дисциплини;
• Фотографски елементи и принципи;
• Фотографско осветлување;
• Концепт и методологија.

Постпродукција/Adobe Photoshop

• Аdobe photoshop;
• Ликовни елементи и принципи;
• Теорија на боја;
• Вовед во естетика;
• Постпродукција на фотографија;
• Монтажа на фотографија;
• Применета фотографија.

Илустрација/Adobe Illustrator

• Аdobe illustrator;
Типови на илустрација;
• Карактер илустрација;
• Корпоративна илустрација – лого;
• Постер дизајн;
• Дизајн на книга.

Типографија/Adobe Indesign

• Класификација на писма;
Правила и принципи;
• Layout (уредување на текст);
• Tипографија во рекламирање;
• Лого и логотип;
• Калиграфија.

Семестар II

Графички дизајн

• Аdobe photoshop/illustrator/indesign;
• Типографија;
• Дизајн на постер;
• Лого;
• Визуелен идентитет;
• Дизајн на амбалажа;
• Аdvertising.

Методологија на дизајн

• Дизајнот како систем и дисциплина;
• Методи во современите практики;
• Дизајн процеси;
• Примена на дизајн методологија.

UX/UI дизајн/Figma
Дизајн размислување

• Дизајн размислување;
• Структура и процес на дизајн;
• Развој на креативен концепт;
• Дизајн гимнастика.

Социјални медиуми

• Платформи;
• Оптимизација;
• Дигитален маркетинг.

Технологија на печат

• Техники и подготовка на печат;
• Дигитален печат;
• Пантон печат;
• Офсет печат.

Кариера и интелектуална сопственост

• Личен брендинг, PR и промоција;
• Презентациски вештини;
• Стратегија за личен развој;
• Бизнис-модели;
• Старт-ап;
• Маркетинг и продажба;
• Поим за индустриска сопственост;
• Услови за заштита на индустриски дизајн;
• Услови за заштита на патент.

Скала-ленд

Ментори и наставен тим

Стекни нови вештини учејќи од искустни професионалци од индустријата, кои се подготвени да ти го пренесат своето знаење и да ти помогнат да го оствариш твојот потенцијал.

ПЕТАР ПАВЛОВ
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА РАЗВОЈ НА БРЕНД И ДИЗАЈН НА ПАКУВАЊЕ
ЗОРАН КАРДУЛА
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / ИЛУСТРАТОР / УМЕТНИК
ГОРДАНА ВРЕНЦОСКА
ДЕКАН / ПРОФЕСОР

Факултет за арт и дизајн

ВЛАТКО РИСТОВ
АРТ ДИРЕКТОР

New Moment New Ideas Company

НЕБОЈША ВИЛИЌ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР

Факултет за ликовни уметности

ДЕЈАН ЏОЛЕВ
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР / CEO

Скала

АЛЕКСАНДАР НАУМОСКИ
HEAD OF CREATIVE

Ovation BBDO

ДОРОТЕЈ НЕШОВСКИ
ЛИКОВЕН УМЕТНИК / ПРОЕКТЕН КООРДИНАТОР

Младински Културен Центар

КРСТО ЗЛАТКОВ
ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР

Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА
АДВОКАТ / ПРАВЕН ЕКСПЕРТ

Konrad Partners

АНДРЕЈ СТАМЕВСКИ
UX/UI DESIGNER

Moderm Marketing

После Скала-ленд

Твојата идна кариера

ЗАПОЧНИ СО СКАЛА

Искачи се едно скалило повисоко од останатите!
Не ја пропуштај можноста да ја имаш кариерата што ја посакуваш.
Те очекуваме!

Често поставувани прашања

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација. Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да договориме за термин.

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРAE И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно. Термините за настава се секогаш попладне од 17:00 до 19:00 часот или од 19:30 до 22:00 часот. 

Студентот може да избере дали наставата ќе ја следи целата програма со физичко присуство или комбинирано (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Програмата е прилагодина со цел да може да ја следат: лица без искуство кои сакаат да се преквалификуваат како и лица со искуство кои сакаат да ги усовршат своите знаења во областите на графички дизајн, фотографија, илустрација и типографија. 

Кои се опциите за плаќање?

Овозможуваме две опции за плаќање и тоа: 

Еднократно праќање со попуст: при уплата на целиот износ студентот добива попуст од 100 евра (оваа можност се однесува и во периодот на ран упис на академиите)

На рати со флексибилни опции: можност за плаќање до 20–месечни рати, без дополнителни трошоци и камати (бројот на рати и планот за исплата го дефинираме заедно со студентот).

Дали е потребно предзнаење?

За следење на програмата не е потребно претходно предзнаење во областа, но потребно е познавање од основни компјутерски вештини и посветеност кон програмата. Редовноста и активноста за време на часовите се клучни за постигнување на  резултати.

Каде се одвива наставата?

Наставата се одвива во просториите на Скала кои се лоцирани на 50та Дивизија бр.22 во склоп на објектот Јавна Соба.

Што ќе научам од академијата?

Во рамки на академијата ќе имаш можност да се стекнеш со практични знаења и вештини во областа на типографија, илустрација и фотографија. Ќе нучиш како преку примена на најсовремените софтверски алатки како Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign и XD, да креираш графички решенија како визуелен идентитет, амбалажа, маркетинг материјали и UX/UI дизајн, во соработка со искусни професионалци од креативните индустрии.

Што по завршување на академијата?

Програмата на академијата завршува со заедничко подготвување на завршната студентска изложба, настан на кој се изложуваат проектите на студентите од академиите за дизајн и се доделуваат дипломи и уверениај на сите студенти во Скала. По завршување на програмата студентите своите веќе изработени портфолија ги презентираат пред избрани компании од индустријата кои селектираат студенти кои продолжуваат на пракса или пак добиваат понуда за вработување.

Trusted by

Направи поволен финансиски план

Уплата до 15 мај

Уплата до 20 рати без камата
100 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет
Активно

Уплата до 15 јули

Уплата до 20 рати без камата
110 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Уплата до 15 октомври

Уплата до 20 рати без камата
120 Месечно
 • заштеда од 100€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Што кажуваат Скала студентите

Тестимонијали

Знаењето стекнато во Скала е многу повеќе од изучување на вештини!
Нашиот најголем фокус е професионалниот развој на студентите.

Марија Ангелова

Доколку сакате да ги развиете вашите вештини како креативна личност, оваа академија е идеална за вас!

Андријана Антова

Многу насмевки на луѓе од кои може многу да се научи. Работа + убаво поминато време. Така оваа практична реалност дефинитивно ме носи една скала погоре.

андријана антова скала академија за графички дизајн
Дејан Ичев

Академијата нуди добри услови и одлични ментори. Јас, откако се запишав на академијата, научив многу работи за кратко време коишто претходно ми изгледаа недостижно.

Давид Пачемски

Доколку сте отворени да го развиете вашето знаење на професионално ниво, тогаш Академиите на Скала се правиот пат за вас!

Марија Стојановска

Од менторите и од самата Академија за графички дизајн, научив многу. Се запознав и дружев со супер креативни и отворени луѓе и би ги советувала сите што се двоумат, веднаш да го направат првиот чекор и да се запишат!

Студентие создаваат

Студент Vs. Ментор

Видео рубрика каде што студентите имаат можност да поразговараат еден на еден со менторите и да ги прашаат згодни и незгодни прашања.

Гордана Вренцоска

Магистрирала дизајн на Central Saint Martins School of Art & Design. Авторка е на бројни уметнички и дизајнерски проекти, стручни и научни текстови, и книги. Редовен професор и деканка на ФАД и Менторка на Академија за графички дизајн во Скала.

Немања Пејиќ

Завршил во средно уметничко училиште „Лазар Личеноски“ на смерот сликарство. Денес студент на Академијата за графички дизајн, и тату-артист.

Последни новости

UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /

Истражи ја твојата креативност и талент со Скала

скала студенти дигитален маркетинг човечки ресурси продукт оунер програмирање софтвер тестер графички дизајн
×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме:

×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме: