Skip to content

Академија за визуелни уметности

Академијата за визуелни уметности е темелна 10-месечна програма која ти овозможува да ги совладаш најсовреметите софтверкси алатки за визуелни ефекти и анимација Adobe After Effects и  Adobe Premiere.

визуелни уметности - скала скул-џолев

4.8

регрутација

150+

студенти

Ментори

11

Портфолио

Реален проект

Апликации

Уште 7 слободни места

Можности

+45 компании

За време на академијата

Креирај го твоето портфолио како Визуелен артист преку креативно размислување, практични вежби и работа на проекти под менторство на долгогодишни професионалци и експери од индустријата.

Твојата прва скала

Биди дел од најновите активности во Скала, информирај се, инспирирај се и запознај се со нашите програми преку нашите настани и содржини.

Карактеристики

320 часа

120 часа

10 месеци

почетно

20

физичко присуство

Можности за финансирање

2450 €

целосна/половична

500 евра попуст

20 месечни рати

временски план

10.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025- Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Временски план

10.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025- Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Зошто Скала

12 години ги создавеме најкавлитетните кадри во областа на дизајнот.

Важно!

Академии со најголем фонд на часови и највисоки оценки од студентите

Учи од најдобрите

Ментори кои се врвни професионалци и експери во индустријата

По академијата

Те поврзуваме со најголемите брендови од индустријата

Предмети

Семестар I

Естетика и историја на уметност и дизајн

• Уметност и визуелна култура: основи поими и дефиниции;
• Историјата на уметноста како научна дисциплина:
• Методологии, пристапи;
• Формална и контекстуална анализа;
• Модерна и современа уметност;
• Општествената улога на уметноста;
• Преглед на појавата и определувањето на естетичките идеи;
• Естетиката како самостојна философска дисциплина во 19 век;
• Новите правци во разбирањето на естетиката во 20 век;
• Современите разбирања и дискурзивноста на естетиката во светската и македонската творечка пракса.

Цртачки и сликарски техники

• Цртачки техники: молив, јаглен, пастел;
• Сликарски техники: лавиран туш, акварел, акрил;
• Експериментални техники.

Фотографија

• Историја и основи на фотографија;
Технички карактеристики на фото-камера;
• Фотографски дисциплини;
• Фотографски елементи и принципи;
• Фотографско осветлување;
• Концепт и методологија.

Постпродукција/Adobe Photoshop

• Аdobe photoshop;
• Ликовни елементи и принципи;
• Теорија на боја;
• Вовед во естетика;
• Постпродукција на фотографија;
• Монтажа на фотографија;
• Применета фотографија.

Илустрација/Adobe Illustrator

• Аdobe illustrator;
Типови на илустрација;
• Карактер илустрација;
• Корпоративна илустрација – лого;
• Постер дизајн;
• Дизајн на книга.

Типографија/Adobe Indesign

• Класификација на писма;
Правила и принципи;
• Layout (уредување на текст);
• Tипографија во рекламирање;
• Лого и логотип;
• Калиграфија.

MOTION GRAPHIC 1 / ADOBE After Effects

• Основни принципи на анимација и припрема на материјали;
• Технички основи на adobe after effects (анимација, композитинг);
• Финализација на креативниот концепт во after effects.

Семестар II

ФИЛМСКА И ТВ РЕЖИЈА

• Аудио-визуелен процес: предпродукција, продукција, постпродукција;
• Кратки филмски форми.

ВИДЕО МОНТАЖА / ADOBE Premiere

• Основни алатки за користење во adobe premiere;
• Технички и креативни процеси при работа на повеќе аудио-визуелни форми (реклама, музички спот, документарен филм, игран филм);
• Основи на монтажа на слика и звук;
• Пакување на финален продукт за веб, тв и кино.

MOTION GRAPHIC 2 / ADOBE After Effects

• Основни принципи на анимација и припрема на материјали;
• Технички основи на adobe after effects (анимација, композитинг);
• Финализација на креативниот концепт во after effects.

ФИЛМСКО И ТВ СЦЕНАРИО

• Технички карактеристики и алатки за пишување сценарио;
• Приказна и структура на филмско сценарио;
• Ликови: протагонист и антагонист.

ДИЗАЈН РАЗМИСЛУВАЊЕ

• Дизајн размислување;
• Структура и процес на дизајн;
• Развој на креативен концепт;
• Дизајн гимнастика.

Кариера и интелектуална сопственост

• Личен брендинг, PR и промоција;
• Презентациски вештини;
• Стратегија за личен развој;
• Бизнис-модели;
• Старт-ап;
• Маркетинг и продажба;
• Поим за индустриска сопственост;
• Услови за заштита на индустриски дизајн;
• Услови за заштита на патент.

Скала-ленд

Ментори и наставен тим

Стекни нови вештини учејќи од искустни професионалци од индустријата, кои се подготвени да ти го пренесат своето знаење и да ти помогнат да го оствариш твојот потенцијал.

ПЕТАР ПАВЛОВ
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА РАЗВОЈ НА БРЕНД И ДИЗАЈН НА ПАКУВАЊЕ
ЗОРАН КАРДУЛА
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / ИЛУСТРАТОР / УМЕТНИК
ПЕТАР ЏОН
MOTION GRAPHIC ДИЗАЈНЕР
ДЕЈАН ЏОЛЕВ
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР / УМЕТНИЧКИ КООРДИНАТОР

Скала

ГОЦЕ КРАЛЕВСКИ
ФИЛМСКИ ПРОДУЦЕНТ / ФИЛМСКИ МОНТАЖЕР

DNF Films

никола кузелов скала
НИКОЛА КУЗЕЛОВ
СЦЕНАРИСТ / АКТЕР
ВЛАТКО РИСТОВ
АРТ ДИРЕКТОР

New Moment New Ideas Company

НЕБОЈША ВИЛИЌ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР

Факултет за ликовни уметности

ДОРОТЕЈ НЕШОВСКИ
ЛИКОВЕН УМЕТНИК / ПРОЕКТЕН КООРДИНАТОР

Младински Културен Центар

КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА
АДВОКАТ / ПРАВЕН ЕКСПЕРТ

Konrad Partners

КРСТО ЗЛАТКОВ
ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР

Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

После Скала-ленд

Твојата идна кариера

ЗАПОЧНИ СО СКАЛА

Искачи се едно скалило повисоко од останатите!
Не ја пропуштај можноста да ја имаш кариерата што ја посакуваш.
Те очекуваме!

Често поставувани прашања

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација. Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да договориме за термин.

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРAE И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно. Термините за настава се секогаш попладне од 17:00 до 19:00 часот или од 19:30 до 22:00 часот. 

Студентот може да избере дали наставата ќе ја следи целата програма со физичко присуство или комбинирано (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Програмата е прилагодена со цел да може да ја следат: лица без искуство со цел  да започнат кариера како визеулни артисти како и за лица со искуство кои сакаат да се преквалификуваат во областите на визуелните уметности, фотографија, илустрација, типографија, методологија на креирање и дизајн размислување.

Кои се опциите за плаќање?

Овозможуваме две опции за плаќање и тоа: 

Еднократно праќање со попуст: при уплата на целиот износ студентот добива попуст од 100 евра (оваа можност се однесува и во периодот на ран упис на академиите)

На рати со флексибилни опции: можност за плаќање до 20–месечни рати, без дополнителни трошоци и камати (бројот на рати и планот за исплата го дефинираме заедно со студентот).

Дали е потребно предзнаење?

За следење на програмата не е потребно претходно предзнаење во областа, но потребно е познавање од основни компјутерски вештини и посветеност кон програмата. Редовноста и активноста за време на часовите се клучни за постигнување на  резултати.

Каде се одвива наставата?

Наставата се одвива во просториите на Скала кои се лоцирани на 50та Дивизија бр.22 во склоп на објектот Јавна Соба.

Што ќе научам од академијата?

Во рамки на академијата ќе имаш можност да се стекнеш со практични знаења и вештини во областа на типографија, илустрација и фотографија. Ќе нучиш како преку примена на најсовремените софтверски алатки како Adobe Photoshop, Illustrator, After Effects, Premier Pro, да креираш визуелен идентитет (брендинг) за компанија, да дизајнираш амбалажа за најразличен тип на производи, ќе смислуваш сценарија и ќе режираш филмови, ќе ги научиш сите технички карактеристики на фото-камерата, светлосните тела и работата во студио, но и да работиш на фото-монтажи за потребите на визуелните проекти .

Што по завршување на академијата?

Програмата на академијата завршува со заедничко подготвување на завршната студентска изложба, настан на кој се изложуваат проектите на студентите од академиите за дизајн и се доделуваат дипломи и уверениај на сите студенти во Скала. По завршување на програмата студентите своите веќе изработени портфолија ги презентираат пред избрани компании од индустријата кои селектираат студенти кои продолжуваат на пракса или пак добиваат понуда за вработување.

Trusted by

Направи поволен финансиски план

Уплата до 15 јули

Уплата до 20 рати без камата
110 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Уплата до 15 август

Уплата до 20 рати без камата
130 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет
АКТИВНО

Уплата до 15 септември

Уплата до 20 рати без камата
140 Месечно
 • заштеда од 100€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Што кажуваат Скала студентите

Тестимонијали

Знаењето стекнато во Скала е многу повеќе од изучување на вештини!
Нашиот најголем фокус е професионалниот развој на студентите.

Андреј Арсенков

Пријатно се изненадив од тоа колку Академијата за Визуелни уметности ме подготви за практична работа! 

Ана В’чкова

Имав ментори кои ме охрабруваа да правам исчекори, да бидам посигурна во себе и слободно да творам. Уживав во предавањата кои беа спој од технички можности, креативно размислување, разговори за уметност и дизајн, изложби и настани.

Стефан Трпески

За време на предавањата на Академијата за Визуелни уметности си поминувам супер и морам да кажам дека сѐ она коешто го учиме, го применувам веднаш на местото каде што работам.

Гаја Смилевска

Менторот Кардула ми остави особен впечаток, по секое предавање со него го имав чуството дека навистина сака да ни го пренесе своето  знаење и искуство.

Ана Попоска

Имав одлична соработка  и комуникација со менторите на академијата за Визуелни уметности. Работата со Illustrator ме плашеше пред да почнам, но многу брзо го совладав благодарение на практичните и разбирливи предавања.

Студентите создаваат

Студент Vs. Ментор

Видео рубрика каде што студентите имаат можност да поразговараат еден на еден со менторите и да ги прашаат згодни и незгодни прашања.

Гоце Кралевски

Дипломиран филмски и ТВ-монтажер на Факултетот за драмски уметности во Скопје, продуцент, монтажер и основач на продукциската куќа „ДНФ Филмс“ која што годинава слави 10 години од нејзиното постоење.

Андреј Арсенков

Музичар и фотограф, кој од мала возраст има интерес за цртање и анимација. Андреј, минатата година дипломираше на Филолошки факултет „Блаже Конески" во Скопје на Катедрата за преведување и толкување.

Последни новости

UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /

Истражи ја твојата креативност и талент со Скала

скала студенти дигитален маркетинг човечки ресурси продукт оунер програмирање софтвер тестер графички дизајн
×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме:

×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме: