Skip to content

Академија за моден дизајн

Академијата за моден дизајн е темелна 10-месечна програма која ти овозможува да се стекнеш со практични знаења и вештини во областа на модниот дизајн. Научи како да ја дизајнираш твојата прва модна колекција и безвременски модни парчиња.

4.8

регрутација

150+

студенти

Ментори

11

Портфолио

Реален проект

Апликации

Уште 6 слободни места

Можности

+20 компании

За време на академијата

Креирај го твоето модно досие преку креативно размислување и практични вежби  под менторство на долгогодишни професионалци и експери од индустријата.

Твојата прва скала

Биди дел од најновите активности во Скала, информирај се, инспирирај се и запознај се со нашите програми преку нашите настани и содржини.

Карактеристики

320 часа

120 часа

10 месеци

почетно

15

физичко присуство

Можности за финансирање

2450 €

целосна/половична

500 евра попуст

20 месечни рати

временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Временски план

14.10.2024 - Почеток на настава

јули 2025 - Крај на настава

лето 2025 - Пракса

септември 2025 - Изложба на дизајн

Зошто Скала

12 години ги создавеме најкавлитетните кадри во областа на дизајнот.

Важно!

Академии со најголем фонд на часови и највисоки оценки од студентите

Учи од најдобрите

Ментори кои се врвни професионалци и експери во индустријата

По академијата

Те поврзуваме со најголемите брендови од индустријата

Предмети

Семестар I

ИСТОРИЈА НА МОДА

Историски преглед и анализа на развојот на различните типови и додатоци, во зависност од историските, општествените и културолошките контексти.

МОДЕН ДИЗАЈН

• Дефинирање на комплексниот моден систем;
• Создавање на модни категории;
• Методологија на дизајнирање на модна колекција;
• Градење на релации со целна група;
• Презентирање [ревија, фото-едиторијал, дистрибуција].

КОНСТРУКЦИЈА НА ОБЛЕКА СО ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ I

• Алатки и нивно користење;
• Техники на моделирање;
• Изработка на основен терк;
• Модификации на вшитоци;
• Конструкција на крој;
• Изработка на облека.

МОДНА И ТЕХНИЧКА ИЛУСТРАЦИЈА

• Модната илустрација и ликовна едукација;
• Ликовни елементи, принципи и техники;
• Пропорции на човечко тело;
• Пропорции на модна илустрација;
• Контрапост;
• Стилизација.

Семестар II

МОДНА КОЛЕКЦИЈА

Темелен процес кон развој и разработка на модна колекција.

МОДЕН БРЕНД

• Личен брендинг, пиар и промоција;
• Презентативни вештини;
• Стратегија за личен развој;
• Маркетинг, презентација и продажба.

КОНСТРУКЦИЈА НА ОБЛЕКА СО ТЕХНИКИ НА КРОЕЊЕ И ШИЕЊЕ II

• Алатки и нивно користење;
• Техники на моделирање;
• Изработка на основен терк;
• Модификации на вшитоци;
• Конструкција на крој;
• Изработка на облека.

МОДНА ФОТОГРАФИЈА

• Историја на модна фотографија;
• Вовед во модна фотографија;
• Методологија и процес на студиска фотографија;
• Методологија и процес на концепт фотографија;
• Фото-едиторијал;
• Социјални медиуми.

ДИГИТАЛНА ИЛУСТРАЦИЈА

• Аdobe illustrator;
• Аdobe photoshop;
• Дигитална визуелизација на модна илустрација.

КАРИЕРА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОПСТВЕНОСТ

• Личен брендинг, пp и промоција;
Презентациски вештини;
• Стратегија за личен развој;
• Бизнис-модели;
• Старт-ап;
• Маркетинг и продажба;
• Поим за индустриска сопственост;
• Услови за заштита на индустриски дизајн;
• Услови за заштита на патент.

Скала-ленд

Ментори и наставен тим

Стекни нови вештини учејќи од искустни професионалци од индустријата, кои се подготвени да ти го пренесат своето знаење и да ти помогнат да го оствариш твојот потенцијал.

НИКОЛА БУЛЕСКИ - БУЛЕ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФ. / СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА КОНСТРУКЦИЈА НА ОБЛЕКА

„Bella” + „Nikola Buleski – Bule“

АЛЕКСАНДАР НОШПАЛ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФ. / КОСТИМОГРАФ

/ МОДЕН ДИЗАЈНЕР

ГОРДАНА ВРЕНЦОСКА
ДЕКАН / ПРОФЕСОР

Факултет за арт и дизајн

ИРИНА ТОШЕВА
МОДЕН ДИЗАЈНЕР

„Irina Tosheva”

ЕЛЕНА ВАНГЕЛОВСКА
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ДОЦ. / МОДЕН ДИЗАЈНЕР / МОДЕН ИЛУСТРАТОР
ДЕЈАН ЏОЛЕВ
ВИЗУЕЛЕН АРТИСТ / ФИЛМСКИ РЕЖИСЕР / УМЕТНИЧКИ КООРДИНАТОР

Скала

НЕБОЈША ВИЛИЌ
УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР

Факултет за ликовни уметности

ДАРКО АНИЦИН
ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР / УМЕТНИК
КРСТО ЗЛАТКОВ
ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР

Институт за дизајн и технологии – ИДТ Скопје

КРИСТИНА КРАГУЈЕВСКА
АДВОКАТ / ПРАВЕН ЕКСПЕРТ

Konrad Partners

После Скала-ленд

Твојата идна кариера

ЗАПОЧНИ СО СКАЛА

Искачи се едно скалило повисоко од останатите!
Не ја пропуштај можноста да ја имаш кариерата што ја посакуваш.
Те очекуваме!

Често поставувани прашања

КАКО ДА АПЛИЦИРАМ?

Брзо и едноставно, преку пополнување на нашата електронска апликација. Или можеш лично да нè посетиш. Остави ни ги твоите податоци и ќе те контактираме за да договориме за термин.

КОЛКУ ВРЕМЕ ТРAE И КАКО СЕ ОДВИВА НАСТАВАТА?

Наставата се одржува 4 пати неделно, со по 3 часа дневно. Термините за настава се секогаш попладне од 17:00 до 19:00 часот или од 19:30 до 22:00 часот. 

Студентот може да избере дали наставата ќе ја следи целата програма со физичко присуство или комбинирано (теоретскиот дел ќе го следи онлајн, практичниот дел со физичко присуство).

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА АКАДЕМИЈАТА?

Програмата е прилагодена со цел да може да ја следат: лица без искуство кои сакаат да се преквалификуваат со цел да започнат кариера како модни дизајнери како и во областите на модниот дизајн,  модната фотографија, конструкција на облека и моден бренд.

Кои се опциите за плаќање?

Овозможуваме две опции за плаќање и тоа: 

Еднократно праќање со попуст: при уплата на целиот износ студентот добива попуст од 100 евра (оваа можност се однесува и во периодот на ран упис на академиите)

На рати со флексибилни опции: можност за плаќање до 20–месечни рати, без дополнителни трошоци и камати (бројот на рати и планот за исплата го дефинираме заедно со студентот).

Дали е потребно предзнаење?

За следење на програмата не е потребно претходно предзнаење во областа, но потребно е познавање од основни компјутерски вештини и посветеност кон програмата. Редовноста и активноста за време на часовите се клучни за постигнување на  резултати.

Каде се одвива наставата?

Наставата се одвива во просториите на Скала кои се лоцирани на 50та Дивизија бр.22 во склоп на објектот Јавна Соба.

Што ќе научам од академијата?

Во рамки на академијата ќе имаш можност да ги совладаш од технички и креативен аспект трите основни модни принципи: моден дизајн, конструкција на облека и модна илустрација, и нивно комбинирање, што во суштина и претставува модниот дизајн. Оваа програма ќе те научи како да размислуваш креативно, преку различен тип на методологии и техники со цел да создаваш креативни модни решенија, користејќи дигитална илустрација.Ќе научиш како да создадеш моден идентитет за клиенти, ќе научиш да моделираш и конструираш облека за најразличен тип на модни барања, како и можност за создавање сопствен моден бренд.

Што по завршување на академијата?

Програмата на академијата завршува со заедничко подготвување на завршната студентска изложба, настан на кој се изложуваат проектите на студентите од академиите за дизајн и се доделуваат дипломи и уверениај на сите студенти во Скала. По завршување на програмата студентите своите веќе изработени портфолија ги презентираат пред избрани компании од индустријата кои селектираат студенти кои продолжуваат на пракса или пак добиваат понуда за вработување.

Trusted by

Направи поволен финансиски план

Уплата до 15 мај

Уплата до 20 рати без камата
100 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет
Активно

Уплата до 15 јули

Уплата до 20 рати без камата
110 Месечно
 • заштеда од 500€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Уплата до 15 октомври

Уплата до 20 рати без камата
120 Месечно
 • заштеда од 100€ за рана уплата
 • 100€ попуст за уплата на целиот износ
 • 50€ попуст за секоја препорака
 • твојата желба за студирање е наш приоритет

Што кажуваат Скала студентите

Тестимонијали

Знаењето стекнато во Скала е многу повеќе од изучување на вештини!
Нашиот најголем фокус е професионалниот развој на студентите.

Mаја Матлијоска

Мојот совет е да немате ни најмал сомнеж ако одберете студии на Академијата затоа што, студирајќи на моден дизајн, знам дека најдоброто допрва доаѓа!

Марија Трајковска

Многу ме радува праксата во Bellа која ја посетувам благодарение на Академјата за Моден дизајнм, во Bella сум месец ипол и веќе се запознав со сите процеси кои се дел од работата во модната индустрија.

Тиана Јовиќ

Благодарна сум за секоја пофалба и совет од страна на менторот Ношпал затоа што токму тие совети и насоки направија да сум поупорна и поцврста во процесот на дизајнирање.

Никола Јовановски

Академијата за Моден дизајн ме доведе тука каде што сум денес, моето прво стажирање беше во „Bella” и најдобриот почеток да видам како функционира модната индустрија.

Mихаела Штерјова

Менторите на Академија за моден дизајн ми беа од огромна помош низ процесот на креирање модно досие и модна колекција. Тие беа многу посветени и успешно ни го пренесоа нивното долгогодишно знаење и искуство.

Студентие создаваат

Студент Vs. Ментор

Видео рубрика каде што студентите имаат можност да поразговараат еден на еден со менторите и да ги прашаат згодни и незгодни прашања.

Никола Булески – Буле

Дипломиран моден дизајнер во областа на pattern-making и продукција на облека во Милано, Италија. Го започнува својот дизајнерски бренд „COLLECTION“ и моден бренд „MATTIS“, прв во Македонија. Освен искуството како дизајнер, тој е и професор по дизајн на Катедрата по арт и дизајн на две академии, дома и во странство. Активен е со неговиот бренд „Никола Булески Буле“.

Катерина Тошева

Моделар во модната куќа „BELLA“, но свој креативен придонес има и на други проекти од индустријата, како 3Д-дизајнер во "Virtuality.Fashion”, моден дизајнер во "Модно Студио ЛЕ-ТЕ”, продукт-дизајнер во "BRUMMELL” и менторка на обуката за кроење и шиење во „SKALA“.

Последни новости

UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
UX/UI+ дизаjн /
графички дизаjн /
визуелни уметности /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /
фотографиjа /
моден дизаjн /
ентериер и продукт дизаjн /

Истражи ја твојата креативност и талент со Скала

скала студенти дигитален маркетинг човечки ресурси продукт оунер програмирање софтвер тестер графички дизајн
×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме:

×
скала скул-џолев-академии

Остави инфо да те контактираме: